Kyrago's Vizsla kennel
Hongaarse Vizsla korthaar

Rasstandaard 

Hongaarse Staande Vizsla Korthaar

De Vizsla is een veelzijdige gebruikshond voor de jacht, die zowel in het veld, in het bos als in het water moet kunnen werken, waarbij zijn rastypische eigenschappen zijn: uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en doelbewust en graag een zwemspoor uitwerken. Hij verdraagt zowel zwaar terrein als ook extreme weersomstandigheden. Als allround gebruikshond voor de jacht zijn schot -en wildschuwheid, niet willen voorstaan en niet apporteren, net zo ongewenst als gebrek aan wil om waterwerk te doen. vanwege zijn probleemloze karakter en zijn aanpassingsvermogen, kan hij ook gemakkelijk in huis worden gehouden.

De voorouders van de Hongaarse staande hond kwamen met nomaden mee naar Hongarije. zijn belang voor de jacht is sinds de 18e eeuw gestadig gegroeid. De fokkerij in zijn huidige vorm, begon rond 1920; in 1936 werd de Hongaarse staande hond als ras erkend door de FCI

De Vizsla is een middelgrote, elegante jachthond met edel voorkomen en met een korte tarwegele of verschillende nuances van lichtbruine, vacht. De eerder lichte, droge, atletische bouw weerspiegelt harmonie van schoonheid en kracht.

De aard van de Vizsla is levendig, vriendelijk,evenwichtig en gemakkelijk af te richten. Het uitstekende vermogen om contact te houden met zijn baas zit in zijn aard. Hij verdraagt geen grove behandeling en mag noch agressief noch schuw zijn.